Helsingin Messukeskuksessa järjestettiin 21–22.11.2019 jo 12:nnen kerran kansainvälinen teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slush. Tapahtumaan kokoontui tänä vuonna 25 000 ihmistä ja heidän joukossaan muun muassa kansainvälisiä kasvuyrityksiä, sijoittajia ja median edustajia. Kansallinen neurokeskus -osaamiskeskittymän kehittäminen Pohjois-Savon alueella -hankkeesta tapahtumaan ottivat osaa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) asiantuntijat Juhamatti Huusko ja Jukka Kähkönen, innovaatioasiantuntija Antti Kotimaa Savoniasta sekä erityisasiantuntija Emmi Reijula UEF:sta.

Ennen varsinaista Slushia Business Kuopio järjesti oman tapahtumansa 20.11.2019 startup-keskittymä Maria 01:ssä. Kuopio goes Slush nimeä kantava Juha Yrjänheikin fasilitoima tapahtuma kokosi Pohjois-Savon alueen toimijoita saman katon alle keskustelemaan alueen elinvoimaisuuden edistämisestä. Tapahtumassa oman puheenvuoron piti muun muassa kuopiolainen ohjelmistoyritys Kiho, joka kehittää ja myy työhallintajärjestelmää kansainvälisille markkinoille. Viimeisempänä onnistumisenaan yrityksen edustajat kertoivat Kihon laajentumisesta Amerikan markkinoille. Esillä oli myös muita Pohjois-Savon alueen yrityksiä aina startupeista vakiintuneimpiin yrityksiin.

Ehkä yksi illan odotetuimpia puhujia oli Pohjois-Savon pääomasijoitusrahasto Nostetta Ventures Oy:n toimitusjohtaja Heidi Ahonen, joka esitteli uuden rahaston tulevaa toimintaa ja päälinjauksia. Rahasto tulee sijoittamaan tulevien vuosien aikana pääasiassa pohjoissavolaisiin alkuvaiheen kasvuhakuisiin yrityksiin. Rahastosta tullaan tekemään sijoituksia yhteensä 15–20 kohdeyritykseen, rahaston koon ollessa yhteensä 10 miljoonaa euroa. Pääomasijoitusrahaston tulemista on odotettu Pohjois-Savossa jo pitkään ja se tuo paikallisille yrityksille kauan kaivattuja rahoitusvaihtoehtoja ja osaamista.

Varsinaisessa Slush –tapahtumassa Kansallinen neurokeskus verkostoitui useiden neuroalan tutkijoiden, rahoittajien, startup-yritysten ja jo vakiintuneiden yritysten kanssa. Mielenkiintoinen keskustelu käytiin esimerkiksi oululaisen Finnadvance Oy:n kanssa, joka kehittää organ-on-chip-alustoja tutkimukseen ja lääkekehitykseen. Yrityksen kehittämän teknologian etuina ovat muun muassa nopeus, muokattavuus ja eettisyys, koska teknologian avulla on mahdollista korvata eläinkokeilla tehtävää tutkimusta. Slushissa oli esillä myös kuopiolainen Heart2Save Oy, jonka palvelun avulla voidaan tunnistaa yleisimmät vaaralliset ja vaarattomat rytmihäiriöt. Yritys on juuri saanut CE-merkinnän kehittämälleen AiVoni-palvelulle.

Neurokeskuksen asiantuntijoiden mielestä Slushiin mennessä on olennaista muistaa valmistautumisen tärkeys ja muun muassa tapaamiset on hyvä sopia ajoissa. Tapaamisten sopimisessa auttaa Slushin oma matchmaking -työkalu, jonka avulla voi pyytää tapaamisaikaa haluamansa henkilön kanssa. Varsinkin rahoittajat ovat kysyttyjä keskustelukumppaneita, joten tapaamispyynnöt on hyvä laittaa ajoissa matkaan.  Asiantuntijamme kokivat erityisesti oheistapahtumat tärkeäksi uusien ihmisten kohtaamispaikaksi, koska ne järjestetään pienemmissä tiloissa ja niissä on siten Messukeskusta vähemmän melua ja parempi valaistus. Kokemuksemme mukaan oheistapahtumissa pääsee helpommin syvällisempiin keskusteluihin ja rakentamaan yhteistyötä.

Kokonaisuutena Slush on oivallinen areena varsinkin startup-yrityksille, koska tapahtumassa on niille tarjolla lukuisia mahdollisuuksia päästä esille kuten esimerkiksi pitsaus eli oman yrityksen tai idean esittely. Tapahtumasta jäi asiantuntijoillemme niin positiivinen fiilis, että neurokeskus on mukana Slushissa myös ensi vuonna.

TKI-asiantuntija
Juhamatti Huusko
Savonia-ammattikorkeakoulu
Kansallinen neurokeskus -osaamiskeskittymän kehittäminen Pohjois-Savon alueella -hanke

 

 

Työtä aivoterveyden hyväksi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *