Kuopion seutu on vuosina 2020-2021 Euroopan maukkain maakunta, kun Pohjois-Savossa vietetään juhlaa European Region of Gastronomy –tunnustuksen puitteissa. Juhlavuosien aikana järjestetään paljon ruokaan ja gastronomiaan liittyvää toimintaa, josta yhtenä esimerkkinä on Pohjois-Savossa kuluneena vuonna järjestetty Local Food Gift –ohjelma.

Kuopion seutu ladun aukaisijana

Kuopion seudulla järjestettiin Euroopan ensimmäinen Local Food Gift Challenge -työpajojen sarja, jossa yrityksille tarjottiin koulutusta ruoka- ja keittiötavaralahjojen kehitysprosessiin. Tavoitteena oli kehittää tuotteita, jotka toimivat matkamuistoina, ja joita voi hyödyntää mm. liikelahjoina.

Local Food Gift –ruoka- ja keittiötavaralahjojen kehittämisessä tärkeitä seikkoja ovat olleet mm.:

 • Paikalliset raaka-aineet
 • Aitous ja alkuperäisyys, yhteys alueeseen
 • Vastuullinen valmistaminen
 • Pakkauksen kierrätettävyys
 • Tarina tuotteen takana
 • Perinteiden vaaliminen

Toimintamalli Local Food Challenge -ohjelmaan on peräisin kansainväliseltä yhteistyökumppanilta, International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism –organisaatiolta (IGCAT). Kuopion seudulla työpajat järjestettiin toimintamallia soveltaen ja paikallisten yritysten toiveita kuunnellen. Pohjois-Savon ERG-alue sai varmasti siksi toimia tämän tuotelahjakonseptin koulutuskokonaisuuden ja kilpailujen pilottimaana, koska ERG-tunnustuksen hakuaikaan paikallinen gastronomia ja kätketyt ruoka-aarteemme, kuten he asian ilmaisivat, tekivät suuren vaikutuksen kansainväliseen tuomaristoryhmään.

Työpajojen teemoissa edettiin asiakaslähtöisestä tuotekehityksestä ja tuotteistamisesta kohti tarinallistamista ja pakkaussuunnittelusta tuotepakkauksiin. Osa osallistuneista yrityksistä lähti liikenteeseen ideasta ja osalla oli tuote jo valmiina, ja tuotebrändiin haettiin vahvistusta sekä kehitysideoita teemallisista kehityspajoista.

Ihmisiä tuotekehitystiloissa.
Helmikuun työpajassa päästiin tutustumaan SavoGrown tuotekehitystiloihin Johanna Kekäläisen johdolla (kuvassa keskellä).
Voittajat selvitettiin kahden kilpailun taktiikalla

Kehitystyö huipentui elo-syyskuussa kahteen kilpailuun. Elokuussa järjestettiin ensin Pohjois-Savon aluekilpailu, johon osallistui yhteensä 29 paikallista tuotetta. Kilpailussa valittiin kahdeksan ruoka-aiheista keittiötavaralahjaa, jotka edustivat Pohjois-Savon gastromista maakuntaa Kuopiossa 10.9. järjestetyssä European Local Food Gift –kilpailussa. Aluekilpailun tuomaristoon oli kutsuttu alueen vaikuttajia ja toimialan edustajia; Kuopion kaupungin markkinointijohtaja Kirsi Soininen, Koivumäen Kartanon toimitusjohtaja Sari Mielonen, Puijon Ravintoloiden päällikkö Sari Masanen sekä Lakeland II-hankkeesta projektipäällikkö Sari Hyttinen ja matkailun asiantuntija Teija Neuvonen.

Ihmisiä arvioimassa tuotteita.
Pohjois-Savon aluekilpailussa oli arvioitavana 29 pohjoissavolaista tuotetta.
Ruokia lautasella.
Haapaniemen matkailun valkosipulihauki on hieno esimerkki kotoisan järvikalan tuotteistamisesta.

Ensimmäistä kertaa koko historiassa järjestettyyn European Food Gift Challengeen osallistui yhteensä 21 tuotetta neljältä ERG-alueelta: Kuopion seudulta, Tronheim-Trøndelagin alueelta, Sloveniasta ja Menorcasta. Kilpailu järjestettiin Boutique Hotel SawoHousen tiloissa Leväsellä.

Kilpailussa oli kaksi tuomaristoa: suomalainen tuomaristo paikan päällä ja kansainvälinen tuomaristo koronarajoitusten takia etäyhteyden päässä. Suomalaiseen tuomaristoon kuuluivat ruokatuotannon lehtori (eläk.) Sinikka Määttälä, K-market Kalakukon ja Veljmiehen yrittäjä Sirpa Karppi, Kalevala Spiritin projektipäällikkö Marko Rossi, Luova veto –hankkeen projektipäällikkö Raisa Leinonen ja Lapland Hotel Kuopion myyntipäällikkö Elena Chiksoeva. Kansainvälisessä tuomaristossa olivat mukana Jacinta Dalton Galwaysta (ERG-alue 2018), Joana Santos Minhosta (ERG-alue 2016) ja Jesper Christensen Aarhusista (ERG-alue 2017).

Tuomaristo arvioi ja pisteytti tuotteet arvioimalla mm. tuotteiden pakkausta (design, kierrätettävyys), tuotteen brändiä, houkuttelevuutta, yhteyttä alueen ruokakulttuuriin, autenttisuutta ja omaleimaisuutta, paikallisten raaka-aineiden käyttöä ja hinta-laatusuhdetta. Lisäksi suomalainen tuomaristo pääsi arvioimaan myös tuotteiden makua ja tuoksua ruokatavaralahjojen osalta.

Katso video European Food Gift Challengen tunnelmista: https://www.youtube.com/watch?v=eEAjDekOWR8

Kymmenen kärjessä neljä pohjoissavolaista tuotetta

Kilpailussa valittiin kymmenen Euroopan parasta ruoka- ja ruoka-aiheista keittiötavaralahjaa. Kuopion seutu menestyi tässä kilpailussa loistavasti ja voittajien joukkoon lukeutui neljä pohjoissavolaista laadukasta ruokalahjaa. Kilpailujen ja niiden näkyvyyden myötä kiinnostus paikallisiin tuotelahjoihin on selvästi lisääntynyt, jopa kansainvälisiä tuotemarkkinoita myöten ja sopivia myyntikanavia haetaan koko ajan lisää. Tällä hetkellä Kuopion seudun Local Food Gift- ohjelmassa mukana olleita tuotteita on myynnissä Puijon Majalla ja Koivumäen kartanolla.

Euroopan parhaiksi ruoka- ja ruoka-aiheisiksi keittiötavaralahjoiksi valittiin seuraavat tuotteet:

 • Willimaku lahjapakkaus: Willimaku kuusenkerkkäsiirappi, Willimaku voikukannuppu ”kaprikset” ja Willimaku mesiangervokuohujuoma. Iltalypsy Oy, Suomi. www.willimaku.com
 • Trondheimin lahjapakkaus (Sendingskurv fra Trondelag): Camembert-juusto, Edel Blå sinihomejuusto,
 • Gangstad Morrpolse makkara, viikunamarmeladi, akvaviittihyytelö, salaattijuusto, keksit, suklaa, hunaja.
 • Gangstad Gårdsysteri, Norja. www.ysteri.no
 • Talwimaku joululahja: Glögitiiviste ja glögimarmeladi. Iltalypsy Oy, Suomi. www.willimaku.com
 • Noble Isabella -hunaja, hunaja Isabella lajikkeen rypäleillä, Mr. Bee/Nika Poslek s.sp, Slovenia
 • Kuopio-hunaja, Virtalan tila, Suomi. www.virtalan-tila.fi
 • Hasselpähkinävoi (Lesnikovo maslo kmetija Kosec), Kosecin tila, Slovenia
 • Haapaniemen Valkosipulihauki-säilyke, Haapaniemen matkailu, Suomi. www.haapaniemenmatkailu.fi
 • Puinen (leivos)leikkuri (Talla-Coques), Silvia Vivó, Menorca. www.syfartesanabruixa.com
 • Hopeiset leivosaiheiset korvakorut (Arracades motle pastisset), Nuria Deya, Menorca. www.nuriadeya.com
 • Pannunalunen (Podbocje brick): The Podbocje Primary School Tourist Youth. Slovenia
Kilpailun voittajat julkistettiin ERG-juhlavuoden avajaisissa Kuopion Saanassa 11.9.2020.

Lisätietoja Local Food Gift Challengesta:
Henna Lehikoinen, Savonia, p. 044 785 6021, henna.lehikoinen@savonia.fi
Johanna Kantala, Savonia, p. 044 785 6925, johanna.kantala@savonia.fi

www.tastesavo.fi

www.europeanregionofgastronomy.fi

https://igcat.org/projects/local-food-gift-challenge/european-food-gifts-2020/

ERG-tunnustukseen liittyvää hankekokonaisuutta ovat toteuttamassa Savonia-AMK, ProAgria Itä-Suomi, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset ja Kehitysyhtiö SavoGrow. Savolaisuus on makuasia –hankkeessa ovat mukana lisäksi Savon ammattiopisto Sakky, Ylä-Savon ammattiopisto (YSAO) ja Palvelualan Opisto Kuopio (Paok).

Kirjoittajat:

Henna Lehikoinen, projektipäällikkö, Savonia-ammattikorkeakoulu, Gastro Business –hanke
Johanna Kantala, TKI-asiantuntija, Savonia-ammattikorkeakoulu, Gastro Business –hanke

Valokeilassa Euroopan parhaat ruoka- ja keittiötavaralahjat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *